Spostrzegawczość - Wersja do druku +- Król Lew PBF (//pbf.krollew.pl) +-- Dział: (//pbf.krollew.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Archiwum (//pbf.krollew.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Spostrzegawczość (/showthread.php?tid=1438) |
RE: Spostrzegawczość - Samiya - 02-10-2015 Eeerm, a to nie jest tak, że przy stracie wzroku lub jego ograniczeniu wyostrzają się inne zmysły? Zawsze mnie tego uczyli ._. Czyli, jeżeli ktoś traci wzrok, ma ostrzejszy słuch, węch, dotyk i różne takie. Ogólnie problem polega na tym, że spostrzegawczość kojarzy się przede wszystkim ze zmysłem wzroku, ale przecież zwierzęta to nie ludzie. My polegamy głównie na tym zmyśle, ale zwierzęta mają czulszy słuch i węch, a także smak. Dobra, tego ostatniego pewna nie jestem xd Tylko nie znam żadnego słowa, które by ładnie to opisywało - jak, hm, czujna, właśnie spostrzegawcza jest postać. RE: Spostrzegawczość - Venety - 03-10-2015 Zmysłowość. xD *tępy suchar* RE: Spostrzegawczość - Samiya - 03-10-2015 BIERE <3 RE: Spostrzegawczość - Zephyr - 03-10-2015 Refleks. Niby kojarzy się ze zręcznością, ale ma bliski związek ze spostrzegawczością. W końcu to zdolność szybkiej reakcji. No i w tym przypadku, im lepszy masz refleks, tym większa szansa, że zdołasz wykonać unik albo uderzyć przeciwnika mimo jego próby uniku. Co wy na to? RE: Spostrzegawczość - Felija - 03-10-2015 Nah, refleks mi jakoś nie brzmi na statystykę, sorry. ^^' Dajmy już tę percepcję, to jest synonim spostrzegawczości, ale bardziej się kojarzy z ogółem zmysłów niż tylko ze wzrokiem. |