Nowe pole profilu - Wersja do druku +- Król Lew PBF (//pbf.krollew.pl) +-- Dział: (//pbf.krollew.pl/forumdisplay.php?fid=7) +--- Dział: Archiwum (//pbf.krollew.pl/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Nowe pole profilu (/showthread.php?tid=1009) |
RE: Nowe pole profilu - Samiya - 31-05-2015 Taa, to dobry pomysł :D [ Dodano: 2015-05-31, 13:23 ] przy okazji - jak już mamy zamiar o tym dyskutować, to może załóżmy nowy temat? Bo tak naprawdę to już nie wiem, o co chodzi xD RE: Nowe pole profilu - Myr - 31-05-2015 Czy ja napisałem coś w rodzaju "Usunięcie avatary i obrazki z podpisów bo mulą mi neta!!!!1111oneone" nie wiec nie wiem do czego pijesz. Jednie tam wypowiedziałam dyskomfort, acz nie było to kryterium do propozycji pola z wyglądem. Równie dobrze mogę zablokować grafiki z fora i tyle. Nie postulowałam o usuwanie czegokolwiek z powyższych. Co do literackości odniosłem się do tego, ze tak forum zostało określone wcześniej. Co daje naszym postaciom zerkanie kim dana postać jest? Co ja spotykając syna władcy jakieś ziemi mam inaczej go nagle traktować bo ma ojca króla? Jest to bez sensu i mija się z celem. Tam można się pochwalić kogo ma się za przodków i rodzinę. Nie wpływa to na rozgrywkę. Nowy gracz i tak w 99% nie będzie miał pojęci kimś są te osoby, które tam zostały wpisane, czy to fabularne czy nie. Jak wspomniałem o wyglądzie i powtórzę się po raz chyba drugi, ów pole nie było by wymagane. Czy to jest trudne do pojęcia? RE: Nowe pole profilu - Samiya - 31-05-2015 Jak już pisałam wcześniej, a Felka wspomniała - ten temat był do czego innego założony więc trochę ciężko jest mi się zorientować o co konkretnie chodzi. Zwłaszcza, że twój pierwszy post z jakiegoś powodu jest dla mnie lekko niezrozumiały xd A w czym przeszkadza pole rodzina? Owszem, dla nowego to wiele nie zmieni, ale do kogoś, kto tu już trochę posiedział, albo był parę lat temu, a postanowił wrócić to ma znaczenie. Ostatnio ciągle ktoś mówi pisze "dla nowych, dla nowych coś tam!". No bez przesady. Bycie nowym ma to do siebie, że wiele rzeczy z początku nie do końca ma sens. Dla kogoś, kto miał długą przerwę to daje naprawdę wiele. Patrzy np. na profil Malimau - o, dzieciak Morana, jak ja byłem to Moran był małym wypierdkiem losu. A tak to z początku Malim byłby dla takiej osoby bezimiennym niemal lwiątkiem. Mnie by się nie chciało zerkać specjalnie do profilu wszystkich osób, których rodziny nie znam, żeby zerknąć kto jest ich ojcem/wujem/matką. Po prostu miło jest mieć orientację jako użytkownik czyją jest rodziną konkretna postać. Naszej postaci tak czy siak to nie da. Ale, jeśli, powiedzmy, Sami znałaby Morana (posłużę się tu Malimau już tak przy okazji :p) i JA bym wiedziała, że Mali jest jego synem, to Sami mogłaby się spytać go o rodzinę. Gdybym nie miała bladego pojęcia o tym, to bym tak zrobić nie mogła i tyle. A takie pytanie urozmaici rozmowę, zwłaszcza w przypadku Malimau ;p RE: Nowe pole profilu - Myr - 31-05-2015 Ja tu byłem pare lat temu i potem jeszcze jakiś czas w tył i jeszcze dalej i tak mi 90% nic nie mówi. Mniejsza o to. A kto zabrania wejść na profil i zobaczyć wtedy kto nowy w rodzinie się pojawił. Nie było wspomniane o usuwaniu go tylko ukryciu w profilu aby nie wyświetlał się pod avkiem. Wtedy bez problemu będzie można się rozpisać w całość. A co zmienia wiedza, że ojcem tej postaci jest ta postać? Oprócz jakieś satysfakcji? Twój przykład jest prosty, to, ze widzisz coś pod avkiem to wiedza poza fabuły, w sensie rodzina i ja znając np. kogoś z lwiej ziemi i spotykając nie znanego mi syna, to wyskoczenie nagle z ów rodziną jest sztuczne jak diabli. Bo spotykając osobę, która jest spokrewniona z tobą, a ty nie wiesz o tym od razu napominasz o ów rodzinie? Czy dopiero wtedy kiedy jedna ze stron napomknie o czymś co mogłoby to zasugerować. Nie mówię o nazwiskach bo to ułatwia trochę. Każdą napotkana postać można wypytać o rodzinkę i bez ów pola. Tak jka wspomniałaś może urozmaicić rozmowę ale nie trzeba do tego widocznego pola aby zapytać o rodzinę. Można coś w ten desen też: "<rozmowa sie zaczęła> Hej przypominasz mi kogoś, macie podobne futro i sposób bycia znasz może X?" Zasugerowałam wyglądem bo często jakoś sobą do siebie podobni rodzice i dzieci. Wszystko da sie fajnie rozegrać. Ale passuje, mnie osobiście to nie mrozi i mi rybka. RE: Nowe pole profilu - Samiya - 31-05-2015 Przez usunięcie miałam na myśli właśnie to, że nie będzie go pod avatarem :p Co to da, że nie będzie tego pola widać od razu, hm? Nic. A jeśli chodzi o ten przykład, to go rozwinę, bo widocznie źle się wyraziłam: Sami spotyka Malimau, nie zna go i nie wie kim jest, ale znała Morana. A ja, jako user wiem, że jest jego synem. Przykładowa rozmowa (ale założymy, że jest lwiątkiem, a Sami jest dorosła :p): Sami - Kim jesteś? Pochodzisz z tych ziem? Twój ojciec powinien cię pilnować! A w tym momencie Cyń pisze, jak to Mali jest wkurzony wspomnieniem o ojcu, bo nienawidzi Morana i warczy, że nie ma ojca i wogle. Jakbym nie wiedziała, że jest synem Morana, to Sami zamiast tego spytałaby ogólnie rodziców i reakcja mogłaby być zupełnie inna. Albo od razu by przyjęła, że jest przybłędą. Po prostu według mnie to pole jest istotne, a przeszkadza ono komuś pod tym avatarem? RE: Nowe pole profilu - Venety - 31-05-2015 Osobiście jestem za wyrzuceniem ducha, doświadczenia oraz opali spod avatara. Rodzina niech zostanie, pomysł z ograniczeniem liczby znaków jest również bardzo dobry. 120? 130? Nie więcej. Felki ma 118 ze spacjami i to akurat taka przyzwoita długość. RE: Nowe pole profilu - Felija - 31-05-2015 Doświadczenie i opale - okej, można, to nie jest wiedza niezbędna przy każdym poście. Hah, na Fel to chyba akurat mam najwięcej w Rodzinie. :) Może być 130. I jak robimy z tym Wyglądem i Kartą Postaci? Ja bym zrobiła z tego dwa osobne pola widoczne po wejściu w profil. Ktoś ma inny pomysł? RE: Nowe pole profilu - Myr - 31-05-2015 Ja myślę ze to rozwiązanie jest spoko aby były w profilu :3 RE: Nowe pole profilu - Samiya - 31-05-2015 Mi tak pasuje ^^ RE: Nowe pole profilu - Sadism - 31-05-2015 Duch do usunięcia, opale też. Dośw. mogłoby zostać. Ale nie ograniczajcie błagam rodziny, bo to nie jest dobry pomysł. RE: Nowe pole profilu - Felija - 31-05-2015 A czemu nie chcesz ograniczać rodziny? Jak ktoś chce rozpisać całe drzewo, to może to zrobić w Karcie Postaci. I nikt tu niczego nie usuwa, tylko sprawia, żeby dane pole nie było widoczny przy poście, ale dopiero po wejściu w profil. RE: Nowe pole profilu - Inn - 31-05-2015 Ja jestem za ograniczeniem pola rodzina do tych 130 znaków. Sama np u Inn ograniczyłam się do najbliższej rodziny w tym polu, a przecież tego całkiem dużo by wyszło xd Opale można schować, doświadczenie jednak bym zostawiła widoczne, jako że jest związane ze statystykami. Tak samo zostawiłabym ducha, to tylko jedna linijka i według mnie fajnie się na to patrzy podczas przeglądania postów xD Tym bardziej, że większość osób i tak tego nie uzupełnia, dlatego fajnie wiedzieć, kto takiego ducha stróża ma. Oraz jestem za dodaniem pól do Kart Postaci i wyglądu. Chociaż nie wiem, co by dało pole wygląd, jeśli ma być schowane. Myślałam, że to ma być właśnie dla ludzi podczas pisania postów xd RE: Nowe pole profilu - Felija - 31-05-2015 Dobra, Inn mnie przekonała, niech statystyki będą przy sobie. A Duchy rzeczywiście są rzadko i nie zajmują dużo miejsca, więc niech zostaną jak są. RE: Nowe pole profilu - Mirra - 02-06-2015 Jestem również za tym aby rodziny były ograniczone i wypisać tam tylko tych najważniejszych. Ja np. przy Mirrze bym miała dość sporą gromadę. Opale i doświadczenie jestem za tym aby skryć bo to dla innych użytkowników raczej nie jest ważne tylko dla nas samych. |